Kannattaa muistuttaa heti alkuun, että talo, jossa on kunnolla tuulettuva katto, hengittää helpommin vuosikymmeniä ja tätä ei kannata jättää huomiotta kattoa korjattaessa!
Oikein tuuletettu kattorakenne vähentää merkittävästi kosteusvaurioiden, kuten homeen tai lahojen riskiä katossa tai pahimmassa tapauksessa talon muissa rakenteissa. Lisäksi tuuletus tuo mukanaan myös monia muita etuja, kuten energiatehokkuuden tasapainottamisen, puhtaamman sisäilman talossa ja mikä tärkeintä, lisää varmuutta katon pidemmästä käyttöiästä ja toimivuudesta, mikä vaikuttaa myös muun rakennuksen ja sen asukkaiden terveyteen.
Tuuletus tapahtuu paine-eron ansiosta, mikä luo luonnollisen ilmanvaihdon lämmöneristeen ja katemateriaalin väliin. Tämä varmistetaan räystäältä sisään otetulla ilmalla, joka johdetaan ulos mahdollisimman korkealla katon pinnasta joko harjaan tehdyn tuuletusraon tai esimerkiksi alipainetuulettimien avulla. Pienillä katoilla riittää, että ilma poistetaan päätykolmioihin rakennettujen tuuletusluukkujen kautta. Mitä pidempi ja leveämpi katto on, sitä enemmän huomiota on kiinnitettävä tuuletuksen rakentamiseen.
Peltikattojen tuuletus tapahtuu yleensä aluskatteen molemmilta puolilta. Tämä tarkoittaa, että aluskate (AKV) asennetaan suoraan kattotuoliin, mikä varmistaa ilmanvaihdon lämmöneristeen ja aluskatteen välissä, joissa minimituuletusrako on 100mm. Aluskatteen päälle laitetaan koolaus ja laudoitus, mikä varmistaa myös tuuletuksen katemateriaalin ja aluskatteen välissä.
Konesaumakate asennetaan myös suoran umpilaudoituksen (tai esim. vanerin) päälle, ja tällöin tuuletus tapahtuu vain toiselta puolelta eli lämmöneristeen ja laudoituksen välissä. Tässä tapauksessa laudoituksen ja katemateriaalin väliin asennetaan joko aluskate AKK tai aluskermi AKE.
Jos lämmöneristeen päälle asennetaan diffuusioavoin (AKD) aluskate, aluskatteen ja katemateriaalin väliin on jätettävä riittävän korkea tuuletustila, koska tuuletus tapahtuu myös tässä tapauksessa vain toiselta puolelta.
Tärkeää on myös huomioida Pohjoismaiden sääolosuhteet, jolloin katolle talvella kertynyt lumi toimii myös lämmöneristeenä ja lämpötila tuuletusraossa voi nousta merkittävästi katon läpi nousevan lämmön takia. Tämän seurauksena katto alkaa sulattaa lunta alhaaltapäin, ja vuorotellen sulaessa ja jäätyessä se aiheuttaa voimakasta painetta katemateriaalin saumoihin, mikä lisää kattovuotojen riskiä. On tärkeää, että käytetään oikeita kattomateriaaleja kattotyypin ja ympäristön mukaan ja että eri materiaaleja käsiteltäessä käytetään oikeita asennuksia.
Tuulettuvan kattorakenteen rakentaminen vaatii huolellisuutta ja ammattitaitoa, jotta sen toimivuus ja kestävyys voidaan varmistaa. Kattorakenteen pitkäaikaisen kestävyyden varmistamiseksi on tärkeää noudattaa rakennusmääräyksiä ja käyttää oikeita sekä laadukkaita materiaaleja.
Parhaan käyttökokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen antaminen tai suostumuksen peruuttaminen voi vaikuttaa kielteisesti tiettyihin ominaisuuksiin.